Днес сужебният приемиер Стефан Янев отхвърли твърденията, че има манипулации на

...
Днес сужебният приемиер Стефан Янев отхвърли твърденията, че има манипулации на
Коментари Харесай

Няма манипулации на енергийната борса, увери Янев

Днес сужебният приемиер Стефан Янев отхвърли изказванията, че има манипулации на енергийната борса, а процесите на търсенето и предлагането въздействат на цената на електрическата енергия сега. 

По време на блицконтрола в Народното събрание той разяснява, че обстановката е овладяна с помощта на дейностите на държавното управление, с които е била насърчена работата на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

" Управляваме тази рецесия с цените ", сподели Янев и добави, че обстановката е сериозна в цяла Европа, като въздействие оказват от една страна естествените феномени в прилежащите страни, а от друга - несъответствията в Германия.

Темата беше повдигната от някогашния енергиен министър Теменужка Петкова, която попита какви ограничения са подхванати за поддръжка на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия. Енергоинтензивната промишленост е в тежко положение и губи конкурентоспособност, уточни Петкова и разяснява, че секторът има потребност от безплатна поддръжка.

Стефан Янев не даде котегоричен отговор дали се обмислят тласъци за енергоинтензивната промишленост.

Припомняме, че през вчерашния ден от Асоциацията на организациите на българските работодатели скочиха против рекордно високи цени на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса. Те желаеха поддръжка за промишлеността, възбрана за износа и включването на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Освен това бизнесът заплаши с митинги, в случай че не се откри решение за излаз от обстановката. 

Теменужка Петкова предложи служебният кабинет да уведоми Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), с цел да бъде тествана обстановката и дали няма пазарни операции.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев коментира, че съгласно него е имало деформиране на пазара. Той уточни още и несъответстващото държание от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и изиска да разбере какви дейности ще предприеме в този аспект служебното държавно управление.

БЕХ през вчерашния ден разясниха, че са финансов холдинг и не могат да постановат управнически решения на фирмите, които са част от структурата им.

Стефан Янев удостовери, че такова е било държанието на управлението на холдинга при двустранни срещи и предложи обзор на Закона за енергетиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР